Comenius program

Iskolánk, a nyírbátori Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium valamint a Rawa Mazowiecka-i Zespol Szkol az elmúlt tanévben közös európa uniós pályázatot nyújtott be a Comenius programra. A Comenius iskolai együttműködések program keretén belül intézményünk kétoldalú együttműködésben vesz részt a Rawa Mazowiecka-i szakközépiskolával.
Ezek a nyelvközpontú együttmunkálkodások két különböző, a programban résztvevő ország iskoláinak együttműködését jelenti, és úgy kívánja ösztönözni az európai nyelvek használatát, hogy lehetőséget nyújtson a diákok számára nyelvtudásuk gyakorlására, illetve a partnerország nyelvének megismerésére.
A projekt megvalósítása során a két intézmény tanulói közös munkanyelvként és a kommunikáció nyelveként esetünkben a németet használják, amely erős motiváció lehet az idegen nyelv tanulására. Ugyanis a nyelvtanulás célja ebben az esetben nem egy távolabbi cél, hanem a konkrét, közvetlen, sikeres kommunikáció.
A program ideje alatt a két partnerország diákjai és tanárai egy közösen választott témán dolgoznak együtt, amely itt a lengyel- magyar történelem kapcsolódási pontjai (például: Báthori István, az Osztrák- Magyar Monarchia, lengyel hősök az 1848- as szabadságharcban, vagy éppen az EU- s elnökség).
Az együttműködés során egy közös termék jön létre, mely elkészítése közben a tanulók alkalmazhatják az iskolában elsajátított információs és kommunikációs technológiákat. A projekt sikere érdekében a lengyel és a magyar diákok és tanáraik két alkalommal találkoznak, egyszer Lengyelországban, egyszer Magyarországon. Ez idő alatt a tanulók együtt dolgoznak a témákon az iskolában a tanórákon, kutatómunkát végeznek, terepgyakorlaton vesznek részt, prezentációt készítenek.
A program időtartama két év (2010.08.- 2012.07.), tehát a tevékenységek már szeptember óta folynak az iskolákban.
Bízunk benne, hogy a közös munka elősegíti, hogy a diákok és a tanáraik újabb ismereteket szereznek, és fejlesztik már meglévő tudásukat nemcsak a közös témákat illetően, hanem a csapatmunka, társadalmi kapcsolatok, a projekttervezés és megvalósítás területén, illetve, megismerik egymás kulturális örökségét, s nem utolsó sorban felértékelődik az idegen nyelvek tanulása.

Programunk

NyelvtanfolyamonLengyel diákok látogatása


A prezentációs csoport munka közben
Áprilisi programunk

PROGRAM WIZYTY GRUPY UCZNIÓW Z RAWY MAZOWIECKIEJ


Tíz nap a lengyel diákokkal Nyírbátorban - tanulói jegyzet


Elkészült projektmunkáink

A programban résztvevő tanulók bemutatkozása NÉMETÜL
11. B osztály
11. C osztály

Nyírbátor és iskolánk bemutatása MAGYARUL -ben és -ben.


Nyírbátor és iskolánk bemutatása NÉMETÜL -ben és -ben.


Magyar karácsonyi szokások NÉMETÜL diavetítésben.


Kisfilm Nyírbátor nevezetességeiről .


Budapest - Sopron - Bécs képekben magyarul diavetítésben.


Budapest - Sopron - Bécs képekben lengyelül diavetítésben.


Kisfilm a Budapest - Sopron - Bécs kirándulás képeiből .


Warszawai látogatás képekben lengyelül diavetítésben.


Rawa Mazowiecka képekben lengyelül diavetítésben.


Munkánk gyümölcsei :-)
Ismereteink összegzésére egy teszt készült a két nemzet történelméről, melyet innen töltheti le.


Íme egy kis összeállítás a Comenius programról DIÁKSZEMMEL.

Vissza a pályázati hírekhez